fredag 18 maj 2012

Frystest

Här är resultatet av ett litet experiment jag gjorde i vintras. Experimentets primära syfte var att undersöka vad som händer med diverse olika alkoholhaltiga drycker om man lämnar dem i en kylväska över vintern i ett ouppvärmt utrymme. Experimentets sekundära syfte var att undvika en jobbig hemfrakt från kolonihyddan.

Ännu så länge är det en okulär och palpatorisk besiktning av själva förpackningarna det handlar om, jag kanske återkommer när en provsmakning av innehållet är genomförd.

Marston's Pedigree Classic English pale ale. Alc 4,5%.
3 st 33 cl burkar. En burk är sprängd i öppningen, en är ordentligt deformerad och en är utan synliga defekter. Den synligen oskadda burken känns dock hårdare än alla de andra burkarna i testet när man klämmer på den, alltså som om det vore högre tryck i den, jag har ingen aning om varför.

König Pilsner. Alc 4,9%.
3 st 33 cl burkar. Alla verkar vara helt oskadda.

Dank Fadøl (bryggt och tappat av Kopparbergs bryggeri, Sverige). Alc 5,0%.
4 st 33 cl burkar. Alla ser oskadda ut men en burk är märkbart lättare än de andra, den måste ha ett mikroskopiskt hål eller spricka någonstans. Burken verkar dock helt lufttät när jag klämmer på den, högst besynnerligt.

Good ol' Sailor Beer Quality product. Alc 5,0%.
2 st 33 cl plastflaskor med kapsyl. Båda ser oskadda ut men verkar innehålla mer luft än vanligt. En gissning är att flaskorna har expanderat när ölen fryst och sedan behållit sin något större form och "sugit ur" kolsyran ur ölen när den tinat.

Casillero del Diablo vitt vin. Alc 13,5%.
1 st 25 cl glasflaska med skruvkork. Verkar vara helt oskadd.

Prins Oliver (!) vitt vin. Alc 11,5%.
1 st 25 cl glasflaska med skruvkork. Verkar vara helt oskadd.

Bacardi Breezer rum refresher Pineapple. Alc 4,0% (och resten socker)
1 st 27,5 cl glasflaska med kapsyl. Verkar vara helt oskadd.

Slutsats
Glasflaskor, hög alkoholhalt och/eller högt sockerinnehåll tycks ge fördelar, även om det inte går att helt säkerställa statistiskt utifrån detta test. Kanske inte löpsedelsstoff precis men nu vet ni.

Bonusupptäckt
Öl som runnit ut i en kylväska och får stå så under en längre tid möglar ymnigt.

1 kommentar:

Forger sa...

Jag beundrar ditt mod. En del forskning kräver ju empiriska studier, och någon måste göra dem. Lycka till!
Med skräckblandad förtjusning följer jag din hjältemodiga forskargärning.