fredag 10 augusti 2012

Säsongens första nattfoto

De mörka nätterna börjar komma tillbaka och äntligen fick vi någon timme med klart väder också! Jag hade bara min lilla kompaktkamera med mig och inget riktigt stativ men med hjälp av diverse blomkrukor och tvålflaskor som stöd så blev det några himmelsbilder trots allt.


 
Klockan är mellan 23.00 och 00.30 och för ögat ser himlen nästan helt svart ut men med slutartider på ca 15s, bländare f/2,0 och ISO 1600 så ser man ändå tydligt att det fortfarande är ganska ljust om nätterna. En satellit syns som ett ljusspår upptill i mitten av bilden, så långt hann den alltså på 15 sekunder.


 
En gammal bekant tittar fram strax ovanför trädtopparna.


 
Molnen börjar dra in...


 
Månljus bakom molnbankar.


 
Moln och månljus med någon slags spooky skuggeffekt..

2 kommentarer:

Forger sa...

Läckert! Vad har du för kamera? Jag fattar så lite av det där med slutar-och bländartider att jag nästan bara kör på "auto"
Har tränat på månen en del, dock.
Jag har skaffat ett stort biffigt stativ till min lilla Samsung. Det ser tokigt ut, men underlättar verkligen, särskilt då slutartiden är lång. Jag kör på fördröjning också, för att inte skaka till det.

Oliver Oxenfriis sa...

Det är en Canon Powershot S95, den är visserligen extra bra på mörkerbilder men vilken kamera som helst med manuellt läge borde funka, särskilt om man som du har ett bra stativ och koll på det där med fördröjning för att minska skakningar mm.

Att fota stjärnor är inte så knepigt egentligen:
- Välj manuellt läge
- Zooma ut så långt (så "vidvinkligt") som det går.
- Sätt ISO på det högsta värdet som går
- Sätt bländaren på det lägsta värdet som går (det betyder att ljusöppningen är så stor som möjligt när bilden tas)
- Sätt slutartiden på 15-30 sekunder nånstans, längre tider tenderar att göra streck av stjärnorna som ju "rör sig" långsamt över himlen precis som månen.
- Lägg tex kameran "på rygg" på ett bord och ta en provbild rakt upp.
- Antagligen blir nu bilden lite för ljus och grynig, vrid då stegvis ned ISO-talet och prova igen tills du tycker att du har lagom många stjärnor i bilden. Lägre ISO-tal ger mindre brus i bilden men kräver samtidigt längre slutartider om inte bilden ska bli för mörk. Om du dubblar slutartiden så kan du halvera ISO:n men då är som sagt risken att du får streck istf stjärnor, särskilt om du har zoomat in något speciellt område.

Jag blev helt fascinerad första gången jag provade det här. Att så många stjärnor kommer fram som annars är osynliga för blotta ögat är häftigt att se.

Vid eventuella problem:
- Kameran kan ha svårt att hitta fokus i en så mörk bild, då är det en fördel om det går att låsa fokus på "oändligt" eller ställa in den manuellt.
- Om du fortfarande har problem med skärpan så kan du prova att sätta ett högre värde på bländaren ("blända ned"), annars bör du lämna den på det lägsta möjliga värdet hela tiden. Det kan även hjälpa att zooma in något, de flesta kameror har sämst skärpa i sina ändlägen.
- Om du får konstiga färger i bilderna så kan du behöva låsa vitbalansen, det går att göra på många kameror och brukar fungera så att man tar en "testbild" på en vit eller neutralgrå yta i den ljusmiljö man befinner sig just då.

Testa och lek lite och hojta till om du kör fast på något (det gäller alla läsare förresten :)