torsdag 30 augusti 2012

Månspaning


     [Gubben fullmåne i all sin prakt]

Molnen sprack upp lite igår kväll och när jag fick se den starkt lysande fullmånen så kände jag mig tvungen att rigga upp teleskopet för lite testspaning. Det var bara andra gången men gick ändå hyggligt snabbt och smidigt att få alla grejer på plats nere på bryggan. Det var häftigt att se kratrar och månhav på så nära håll, det går inte riktigt att jämföra med att se dem på bild. Fullmånen ger ett lite "platt" intryck men det finns några snygga kratrar i släpljus nere till vänster i bild och kratern Tycho med sina strålar gör sig riktigt bra i full belysning.

Himlen blev aldrig helt klar så jag fick hela tiden titta och fota genom olika tjocka moln. Några av bilderna blev ändå helt ok även om kontrasten blir lidande av att ha ett genomlyst moln mellan kamera och måne.

De här två bilderna är tagna med kompaktkamera rakt igenom både teleskop och okular (riggat för 40 respektive 100 ggr förstoring). När jag lite senare monterade systemkamerahuset direkt på teleskopröret för lite primärfokusfoto så slog plötsligt dimman till och jag stod i en grå och blöt soppa. Inget mer foto den natten alltså, det är väl nackdelen med att stå på en ö omgiven av sensommarvarmt vatten antar jag.

     [Vätskornas hav, Molnens hav och kratern Tycho]

Edit 2012-08-31:
För er som undrar över perspektiv. Kratern Tycho är 88 km i diameter, där skulle Stockholm rymmas från Märsta i norr till Nynäshamn i söder.

1 kommentar:

Oliver Oxenfriis sa...

Fan, ibland skriver jag som en kratta alltså.