måndag 19 september 2011

Gratis buss

Igår bjöds det på gratis bussturer i Stockholm i protest mot höjningen av SL's priser. Det imponerande projektet Medborgarbussen startades av några privatpersoner och fick snabbt gensvar på Facebook och Twitter. Folk strömmade till från alla möjliga håll och ville bidra med allt från marknadsföring till busskörande. Resultatet blev "stora och lilla nollåttan", två busslinjer som under gårdagen kunde trafikera Stockholm alldeles gratis. Jag drog mitt eget strå till stacken genom att helt enkelt åka med en sväng.

Det var väldigt uppmuntrande att se en så pass kreativ form av protest för en gångs skull och protesten var i det här fallet högst befogad. I min mening så måste kollektivtrafik ses i perspektivet samhällsbyggnad snarare än personlig transport. Bygger man en stad där man vill att folk ska bo, producera och konsumera så är det absolut nödvändigt att bistå invånarna med kollektivtrafik. Ingen knorrar över att de tvingas finansiera rulltrapporna i gallerian via priset på kläderna de köper så varför knorra över en kollektivtrafik finansierad med skattemedel? Båda är en nödvändig infrastruktur inom sitt respektive system och båda kan med lätthet finansieras med hjälp av de vinster som görs på att samla allt/alla på samma ställe.

Kollektivtrafiken är ett kraftfullt verktyg för att stimulera regionens tillväxt och är dessutom ett av de få instrument vi har för att motverka segregering. Låt oss använda det verktyget på rätt sätt och inte slarva bort det genom att hantera det som vilken köp-och-sälj-service som helst.

[DN]

Inga kommentarer: