tisdag 4 september 2012

Mer teleskoplek

Igår var det en klar kväll igen och jag kunde inte låta bli att rigga teleskopet och leka lite. Den här gången testade jag den motordrivna följningen för första gången och efter lite pillande så blev det riktigt bra. Bekvämt att slippa rikta om teleskopet hela tiden för att jaga ikapp objekt man tittar på och det verkar som att det går att klämma ut ganska långa slutartider när man fotar också utan att det blir streck av alltihop.

Här är en testbild som av en slump råkade bli ganska cool. Den är tagen med systemkameran monterad "piggyback" ovanpå teleskopet med teleskopets följning påslagen för att undvika att stjärnorna blir till streck. 50mm objektiv. Långt ifrån perfekt fokus och ljuset från fullmånen gör himlen lite urvattnat grå.

Jag hann även prova på att fota en del i primärfokus den här gången, dvs med systemkamerahuset monterat direkt i änden på teleskopröret så att det fungerar som ett stort 910mm-objektiv. Den optiska kvaliteten hoppade upp ett par steg jämfört med att fota genom okularet med kompaktkameran men fokuseringen blev helt klart desto knepigare. Det blev till att ta många bilder, ratta en pyttimeter på teleskopets fokusratt mellan varje, zooma in och kolla resultatet, försöka igen osv. Det fungerade hyggligt på månen men mindre objekt fick jag aldrig riktigt skarpa.

Här är månen i primärfokus. Bilden är inte beskuren utan i originalstorlek med 910mm brännvidd och en systemkamera med brännviddsförlängning på 1,6x.

Lite senare på natten så tittade Jupiter upp över horisonten, klart rolig att spana på men helt sjukt svår att fota. Här är en bild på Jupiter och tre av dess månar.

Och här den bästa bild på själva Jupiter som jag lyckades få fram under kvällen. Den är summan av en filmsekvens där de ca 180 bästa filmrutorna tagits ut och använts för att skapa slutbilden.
Med mycket god vilja kan man urskilja de ekvatoriella bältena som är så typiska för Jupiter, de beror på strömmar i planetens gasatmosfär.

Inga kommentarer: