måndag 18 mars 2013

Ha, jag fick den ju!


I fredags kväll var jag ute på Västerbron och spanade efter Pan-STARRS komet, min enda beväpning ett stativ och en kamera med 50mm-objektiv (jag måste verkligen ta och skaffa mig en vanlig kikare snart). C/2011 L4, som kometen heter lite mer exakt, är relativt ung och har en väldigt lång omloppstid. Om den någonsin kommer tillbaka så är det inte under de närmaste 100.000 åren så jag tyckte att det var värt ett spaningsförsök nu när det ändå var klart väder och allt.

Efter någon timmes fruktlöst letande ute i kylan så blev jag dock tvungen att ge upp. Kometen gick inte att se med blotta ögat och jag lyckades inte hitta den på bilderna heller. Med mig hem som tröst fick jag i alla fall några fina kvällsbilder av stadsljus i skymningen men det kändes ändå lite surt att inte ha fått en skymt av kometen.

Idag satte jag mig ned och detaljgranskade bilderna på datorn i hopp om att kometen skulle gå att hitta med hjälp av en ordentlig skärm och visst, den finns ju där! På vissa exponeringar försvinner den i ljuset från himlen och på andra är den alldeles för mörk men på ett par stycken syns den faktiskt om man zoomar in ordentligt.

Anledningen till att Pan-STARRS är så svår att se och fota är att den från vår synvinkel befinner sig så nära solen. Kometen försvinner ned under horisonten bara ett par timmar efter solen och så dags har det knappt hunnit bli tillräckligt mörkt på himlen för att den ska synas.

Originalbild och karta finns här nedan. Bilden togs 15 mars kl 18.59 med Canon EOS 350D, 50mm brännvidd (x1,6), ISO 800, f/1,8, 1/3s.Informationsfilm från NASA: http://www.youtube.com/watch?v=OZlenAvqLCI

Inga kommentarer: